Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2020 12:55 - Удовлетворение
Автор: linaviraassaamy Категория: Тя и той   
Прочетен: 348 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2020 08:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
-Балета е една кофа сълзи и една кофа кръв.-Каза преподавателката по балет на едно момиче, което беше в първи клас на Училището по народни танци, но беше решило да учи класически балет, като три пъти в седмицата танцуваше и изучаваше тънкостите на това красиво, но трудно изкуство.
Колко много пъти правят рани палците на пръстите на краката на  бъдещата балерина, колко трудно е да се научи някой  да танцува с тези специални пантофки, които се връзваха околи глезените на краката и когато тя каза на майка си ,че иска да се отказва от балета, тя ѝ каза:
-Толкова много труд и средства сме положили за теб, за да се изучиш за класически танц, а ти сега искаш да се отказваш. Не може да се отказваш, не трябва.
-Да, но спазвам изтощителен хранителен режим и много трудни  тренировки.-отвърна момичето.
-Знам, но ти трябва да издържиш!-почти изкомандва майката.

***
   В автобуса беше доста претъпкано и едно момиче пътуваше с родителите си към вкъщи, като стояха прави , защото нямаше никакво свободно място за сядане.Една млада жена загледа момичето и го заговори.
 -Вие в кой клас сте?
-Четвъри, защо?-попита на свой ред запитаното момиче, като изгледа младата жена ,а тя беше стройна и с финна структора на тялото си,
-Имате прекрасна осанка- продължи да говори младата  дама-вие сте само за балет. -За балет?-учуди се момичето.
-Да точно така, да репетирате балет!-развълнувано говореше младата жена-Но има една малка подробност. Ще трябва да се върнете с една година назад, защото приемаме в балетното училище от трети клас.
-Това е невъзможно-намеси се в разговора майката на момичето.-Не може да прекъсва училище дъщеря ми.
- Но моля ви, това е за нейно добро, тя има всички физически данни, за да стане една прекрасна балерина.-Не спираше да говори младата жена.
-Добре- съгласи се най-сетне майката на момичето-В кой ден да дойдем в балетното училище?
-Може още утре сутринта-каза младата жена. Не след дълго семейството слезна на една от спирките на новостроящият се квартал, който се намираше в близост до Аерогарата.
На следващият ден майката на момичето и самото момиче отидоха в балетното училище, за да се запознаят с условията за кандидатсване, но преди това майката разтревожено каза на дъщеря си:
-Трябва да се консултираме с лекар, защото ти страдаше от краката си и не знам дали е удачно да учиш балет и това да е професията ти. След тези думи двете-майката и дъщерята- влезнаха в кабинета на директора, който им каза какъв е реда за постъпване в това специално училище. След известно време те посетиха лекаря, който нареди да се направи снимка на краката на момичето и когато снимката беше готова, майката и дъщерята се върнаха отново в кабинета.
-Нищо ѝ няма-каза доктора след като видя снимката-но тя не трябва да има професия свързана с натоварване на краката, може да тренира плуване. След тези думи двете излезнаха от болницата и се прибраха в дома си.

  ***  

Младото момиче не стана балерина, след присъдата на лекаря, но това не ѝ попречи да тренира баскетбол до десети клас. Но един ден нейната треньорка отсъстваше и тя попадна на друга , която днес беше решила да изтормози в истинският смисъл на думата, целият отбор. То не беше тичане в кръг в залата за тренировки няколко пъти, то не беше клякане по сто пъти, патешко ходене и ред други все мъчителни упражнения, които измориха и изтощиха целият отбор и тогава... Тогава мускулната треска беше толкова силна, че девойката не можеше да ходи нормално, а се клатушкаше, като човек който имаше някакво незнайно страдание на краката си. И тренировките спряха  до тук.  

***  

Много години по-късно, когато момичето беше вече пораснало и беше станало майка сдобила се както със син, така и с дъщеря, която осъществи мечтите на майка си и стана балерина, като учеше много старателно до дванадесети клас в Балетното Училище, но по стечение на някои обстоятелства тя не продължи професионално с балета, а си избра друг университет и учи и в момента друга професия. Дали съдбата е искала да компенсира по някакъв начин с нещо младото момиче от автобуса или просто това е случайно стечение на обстоятелствата не се разбра .



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: linaviraassaamy
Категория: Тя и той
Прочетен: 1501744
Постинги: 693
Коментари: 514
Гласове: 608
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол