Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2017 18:07 - Транспорт в Полша- съвети и препоръки
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 7444 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Полша е страна с голяма територия. Различните й региони не са развити еднакво добре в инфраструктурно отношение (например най-големите градове в Източна Полша- Бялисток, Пшемишл, Шежув), така че е нормално пътят от единия до другия край на Полша да отнема време. Това си има и историческа основа, която стига до подялбата на Полша през 18 век, но няма да засягам тази тема сега.

Транспортът в Полша е удобен и бърз, в сравнение с нашия. Най-удобни са влаковете, които се движат сравнително бързо и в момента никак не са скъпи. Бързите и експресни влакове са модерни, чисти и приятни. Пътническите влакове в някои случаи никак не са комфортни. 

Разписанието можете да видите тук: pkp.pl. При кликване на конкретна връзка, страницата ще ви прехвърли автоматично до конкретния превозвач (компания). При всички случаи ще ви е нужна регистрация. При закупуване на билет се изискват данни за паспорт/лична карта, като Полрегио (пътническите влакове) не приема данни на чуждестранна лична карта (просто не излиза таква опция). Не е задължително да се принтира билетът- можете да използвате и електронен билет на таблета/телефона си. Имайте предвид, че се случва бързите влакове да закъсняват (за всеки случай- по-рядко, отколкото в Германия). Също така в петък, уикенда и понеделник влаковете са претъпкани. 

Пътнически влакове- всяко воеводство (област) в Полша си има своя ЖП компания, която администрира пътническите влакове в региона. Така някои воеводства имат модерни пътнически влакове (например Мазовиецко, Любуско, които са закупили модерните полски влакове PESA). Други, като моето (Долна Силезия) разчитат на стари влакове. Някои от тях са в по-лошо състояние от тези на БДЖ, което се дължи и на факта, че влаковете често се движат с над 120 км/ч, а не са пригодени за такава скорост.

бързи влакове- TLK.


image

Не са много по-различни от нашите експреси, що се отнася до функция. Повечето влакове са модерни (отново произведени в PESA), а билетите са на ниски цени. Цената зависи от датата на купуване на билета: най-скъп е в деня на пътуване; най-евтин- 30 дни преди пътуването (с около 30 %). Най-ниската цена (за 2 класа) от Вроцлав до Варшава (350 км, 5 часа път) с ТЛК е ок 22 лв; най-високата- около 35 лв. 

За да си купите билет за ТЛК, трябва да се регистрирате в техния сайт. Можете да поискате и фактура при разстояние над 50 км. Фактурата се издава автоматично. 

Експреси- т.нар. Пендолино (влаковете са произведени от италианската компания). Обозначени са по следния начин:  Express Intercity Premium (EIP). Това са най-скъпите влакове, така че ги препоръчвам само ако ви трябва да стигнете бързо от един град до друг. В момента те се движат само между няколко полски града, като Варшава, Вроцлав, Краков, Гданск, Ченстохова, Катовице. Билетът варира от 20 лв до 70 за 2 класа в зависимост от датата на закупуване. 



Автобус- в Полша има много общински компании (PKS), чиито автобуси обикновено са евтини, но и не много удобни. Автобусът в Полша струва по-евтино от влака, но пътуването може да трае до 2 пъти повече! Цената за растояние от 200 км би могла да бъде 15-20 лв.

Има и няколко частни компании, които свързват големите градове. Polskibus навлезе силно на пазара през последните години. С британски собственик, който инвестира много сериозни суми, компанията придоби популярност с ниските си цени и нови автобуси. Полскибус свързва не само полските градове, но свързва Полша с Чехия, Унгария, Словакия, Австрия и Германия. Билетът между Вроцлав и Краков (240 км) варира между 6-7 лв и 30 лв, в зависимост датата на закупуване.

Внимание: спирката на Полскибус във Варшава е при метро Mlociny, което е далеч от центъра и доста далеч от летище Шопен. Имайте го предвид! Оставете си повече време за придвижване!

Невинаги Полскибус е най-евтиният и бърз вариант за придвижване! Можете да проверявате на този сайт, който има информация за автобусни и ЖП разписания (и дори можете да купувате билети на него):

www.epodroznik.pl

Наскоро Flixbus влезе в Полша, като вече осъществява връзки между Германия и Вроцлав/Краков/Варшава/Познан/Шчечин. Можете да резервирате там билети за връзки дори със Западна Германия. 

Полша може да бъде начална точка на пътуване до Украйна, Беларус, Литва, както и до Калининградска област. Партньор на Полскибус пътува до Украйна (билети- на сайта на Полскибус), а Ecolines пътуват до балтийските страни. Самият Полскибус също има връзка до Вилнюс.



Самолет- евтини полети на Ryanair свързват Варшава, Вроцлав, Краков и Гданск. При повече късмет можете да намерите цени от рода на 5-6 лв!  Това зависи от дестинацията и датата. В момента повечето билети между Вроцлав и Варшава вървят по 6 лв, като има 3 полета дневно. Хубавото е, че Райън вече използват летище Шопен за вътрешните си полети. То е само на 20 мин с автобус от центъра на града, за разлика от Модлин, което е на около 1 час път. Имайте предвид, че трансфер между двете летища с влак ще ви заеме поне 90 минути! Не знам дали има автобусен такъв, но той би отнел поне 1 час. 


Компанията Sprintair доскоро предлагаше няколко вътрешни трасета в Полша (например между Вроцлав и Олщин), но явно поради липса на интерес в момента го има само маршрутът Гданск-Радом (голям индустриален град близо до Варшава). Компанията предлага също връзки с Прага и Лвов. Цените започват от 50 лв в 1 посока. Самолетите им са с "перки" и имат малко места (може би около 70). 

LOT също предлагат вътрешни полети, но на високи цени. Все пак понякога при тях може да се намери билет от Варшава до друг полски град за около 50 лв (но трябва да се чакат промоции). Като цяло техните полети нямат особено предимство спрямо Райън, освен с това, че не са така претъпкани. 


В началото написах, че Полша е голяма страна. Но от Йелена гура (югозападният край) до Бялисток (почти североизточният) се стига с влак за 11 часа! Това не е толкова много, предвид разстоянието от 700 km! Влаковете в България преминават разстояние от 400 км за минимум 6 часа. 

Вътрешният транспорт в Полша е добре уреден и наситен с много частни компании. Въздушният транспорт навлезе рязко на пазара и доведе до спадане на цените на ЖП транспорта с поне 30 %. Надявам се в България да се случи нещо подобно с Узиеър,които да свържат София, Бургас и Варна целогодишно (цената на ЖП
 транспорта няма защо да спада, но автобусният ми се струва скъп). Кога обаче компания като Полски бус ще се появи при нас с нашите прекрасни пътища и условия за каране? Трудно е да се каже...



Гласувай:
3



1. haralanov - Полезни съвети...
13.09.2017 20:38
Дано някога ми потрябват. Бил съм в Полша и ми се иска отново да я посетя...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383811
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031