Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2016 14:31 - Майстори
Автор: linaviraassaamy Категория: Тя и той   
Прочетен: 323 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.10.2016 13:41


Човекът със снежно бялата шапка, белите дрехи и бялата престилка влезе в едно много чисто помещение облепено от пода до тавана също с бели керамични плочки. Белите електрически уреди бяха подредени стройно в редици и сякаш чинно чакаха майстора да започне да извършва своите магически дейности свързани с приготвянето на храната. Той нямаше помощници, защото за всичко се грижеше сам и нямаше нужда някой да му помага за каквото и да е било. Човекът отвори един бял шкаф в близост до умивалника, който също така беше в бял цвят и оттам извади една голяма бяла кофа на която отвори капакът и бръкна вътре, а оттам се показа един голям найлонов плик на вид с неопределена някаква смес. Майстора след като си изми старателно ръцете , като изпълняваше стриктно инструкциите дадени от контролните органи отговарящи за хигиената на такива заведения ,отдели неопределено количество от веществото постави го на металният плот вид алпака и прибра всичко останало отново там където преди това си стоеше необезпокоявано. Мъжът запретна ръкави и започна енергично да меси това което беше извадил и не след дълго време започна да оформя нещо много приличащо на месо, но не съвсем, и след усиленият си творчески труд нещото се превърна в прекрасни пилешки бутчета, които ги подреди старателно в една тава също от алпака и ги постави грижливо и с много любов във фурната, която беше включил предварително да се загрява. След няколко минути готвачът извади творението си от фурната което беше почти готово. След това бръкна в друг шкаф и оттам извади някакви подобни на вид екзотични подправки с които обилно поръси творението си, за да придобие онзи аромат и вкус който трябваше да има, какъвто беше и видът му. Майсторът погледна тавата и нещото вътре с умиление, и позвъни на един звънец намиращ се в близост до прозорчето от което се подаваха готовите вече продукти. В миг прозорчето се отвори и от там се показаха две едри ръце които поеха старателно тавата. След това действията на готвача се повтаряха , още и още, многократно като той сътвори старателно: агнешко печено, телешко задушено във пикантен сос, печен дивеч със зеленчуци и какво ли още не докато стигна и до десертите. И всичкото това изобилие се приготвяше от онази вълшебна смес намираща се до мивката в бялата кофа.

***

Химикът имаше сложната задача да изнамери вещество, което напълно да замести целият процес на приготвянето на храната в който процес бяха ангажирани токова много хора с времето и труда си, че човек си мислеше как е възможно всички да отделят толкова много часове, нерви и продукти свързани с разходи, за да си приготвят това което трябва да изядат за деня било то на закуска, обед или вечеря. И колко много хора са ангажирани в този процес на работа, като се вземе на предвид: готвачи, помощник готвачи, келнери и сервитьори, помощен персонал, който се занимаваше с почистването на толкова много съдове и електрически уреди , които трябваше да бъдат измивани след всяка употреба. Ами тези които обработваха земята и засаждаха всякакви култури за изхранването на хората, включително и тези които отглеждаха всякакъв вид добитък единствено и само, за да се задоволи апетитът и гладът на толкова много хора. И с колко труд беше свързано всичко това от посева до готовите продукти, от раждането или излюпването на ,,бъдещата храна,,. И така химикът изчисляваше безброй формули на химични елементи, не спеше по цели дни и нощи, даже нямаше време и да се храни, докато един ден той не откри една вълшебна формула която решаваше всичките проблеми свързани с храната и изхранването на населението.

***

Посетителите на ресторанта в който работеше майстора готвач оставаха винаги много доволни от всичко което си поръчваха и изяждаха с огромен апетит. Цялото това изобилие на продукти , видовете храни в менюто и великолепните десерти не можеха да се сравнят с никое друго подобно заведение предлагащо винаги топла и прясно приготвена храна. И те-клиентите се връщаха отново и отново в този великолепен ресторант освен това си взимаха храна и за вкъщи която предлагаше онзи особен гъдел на небцето и душата, който не можеше да бъде заменен с никое друго преживяване. И те- гостите на това заведение не се замисляха много, много, защо с течение на времето дрехите им отесняваха и трябваха да си сменят гардероба периодично, но това не беше толкова важно, та нали има ,,дрехи за малки и големи,, , а освен това си мислеха, че отесняването на дрехите е от възрастта, а не от нещо друго.

***

Химикът отдавна беше получил една всепризната световна награда за своето творение и то решаваше огромният проблем за изхранване на населението. И сега той се чувстваше напълно удовлетворен от работата си и можеше спокойно да дочака старините си без да работи каквото и да е било, защото с получената сума от наградата беше се подсигурил напълно и до живот. И така с течение на времето хората престанаха да се тормозят с мисълта какво ще закусваме, обядваме или вечеряме днес или утре, камо ли за другият ден. Те просто отиваха до най-близката аптека и си купуваха различни видове шишенца по цвят и големина, на които с много красив печатен надпис беше написано: закуска-бекон с яйце и ароматен чай, обяд пиле с ориз и салата, вечеря бъркани яйца със сирене и айран или нещо напълно различно , но пак така апетитно. След много време хората придобиха онази осанка на слаботелесни, която много приличаше на осанката на онези ,,същества,, които мислехме, че са ни посещавали от други планети. Зъбите им постепенно закърняха защото вече нямаха нужда от тях и така стоматологичната професия се оказа ненужна, бяха станали ненужни и много други професии свързани с храната, нейното отглеждане, обработка и приготовление, а стомасите на земляните не бяха по-големи от няколко милилитра -толкова колкото да си изпият поредните хапчета за деня с много малко вода. А здравословното им състояние също се беше променило,но как ли....


Тагове:   майстори,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: linaviraassaamy
Категория: Тя и той
Прочетен: 1494935
Постинги: 693
Коментари: 514
Гласове: 608
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол