Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2013 02:03 - Нищо общо
Автор: linaviraassaamy Категория: Тя и той   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
2



Проектът беше завършен отдавна и сградата сега се извисяваше на планинският върх като огромна космическа станция с формата на летяща чиния излязла и кацнала там от някой научно-фантастичен филм. Мъжът на средна възраст беше наистина щастлив от направеното и сега усещаше душата си удовлетворена и доволна от постигнатото, а трудът му беше наистина оценен и възнаграден достойно и сега парите спокойно си лежаха в черният сак и чакаха да бъдат разпилени било по барове и ресторанти или някъде другаде без значение къде, а до преди минути бяха в сейфовене на банката- една наистина заслужена награда за упоритият труд на проектанта. Но човекът имаше други мисли и други планове...

***

На вратата се позвъни дълго и упорито сякаш във входа беше станал пожар и всички бързаха да излязат навън , а това семейство се туткаше и не излизаше.

- Какво става?- попита едно момиче облечено в зелен халат на едри жълти цветя и то самото приличаше на едно цвете което току-що се беше разлистило и събудило в най -ранните часове на деня.

- Не знам какво става, ами се прибирай в стаята си и лягай !-отвърна майка и и се запъти към входната врата- Сигурно е някой луд по това време да звъни като бесен -измъмри под носа си тя и погледна през шпионката, за да види кой е.

- Мила аз съм!-се чу един мъжки глас от външната страна на вратата- Отвори мила!-продължи да говори човекът .

- Ти ли си? Какво искаш?-питаше жената без да отваря вратата говорейки с мъжа сякаш той беше силно заразен, и ако му отвори щеше да я зарази с лоша и страшна болест от която нямаше никакво спасение.-Нали знаеш,че не си добре дошъл тук!

- Мила, отвори вратата, имам една изненада за теб и за дъщерята!-продължаваше да говори неканеният гост и малко се натъжи ,че все още никой не му отваряше и той стоеше пред входа на апартамента като човек извършил страшно и нечувано престъпление и никой не искаше да има нищо общо с него дори и собствената му дъщеря.

Изведнъж ключът в ключалката се завъртя и вратата се открехна малко, но една верига с дебелината на затворнически синджир вероятно за нежелани посетители държеше все още мъжът далеч от домакините на апартамента.

- Каква е тази изненада която носиш?-попита през зъби жената и присви очи и устни сякаш пред нея беше застанал някой напълно непознат и досаден човек.

- Ето, виж!-каза мъжът и отвори сака пред очите на бившата си съпруга, а от вътре се виждаха пачки с банкноти чисто нови и до сега напълно неупотребявани, миришещи още на печатарско мастило и нова хартия.

- Какви са тези пари?-попита на свой ред жената- Да не си ги откраднал от някъде и сега да ми се фуклявиш колко си богат?

- Не мила, това са ми премиялните от проекта, ето на виж, много са ,толкова колкото да се купи един приличен апартамент и да живеете напълно самостоятелно, ти и детето, моята малка дъщеричка, а не тука при тъщата.

- Загрижил си се ти за твоята дъщеричка! Как пък не! Не е ли малко късно за реванш след всичко каквото стори на мен и на детето ни?-продължи да говори злобно жената и продължаваше да държи посетителя отвън.

- Мила, прости ми, съжалявам за всичко лошо което съм ви сторил, нека да започнем всичко отначало, на ново, на чисто, ти, аз и детето ни , моля те!-почти се разплака мъжът.

- Няма и не може да има никакво ново начало, ти отдавна сложи край на всичко с твоят луд бохемски характер. Не ти дойде умът в главата , а вече си почти одъртял и напълно оглупял щом си мислиш ,че ние ще се върнеме при тебе!- отвърна категорично жената и затвори троснато вратата под носа на мъжа без изобщо повече да го слуша. И сякаш за последно бившата съпруга изкрещя отвътре :- Не ти искаме ни меда ни жилото!- И настана пълна тишина.

***

Старецът чиито нозе не го слушаха вече и му костваше огромно усилие , за да се придвижва дори и по равно , дори и на кратки разстояния беше се приютил в един дом на едни хора които не можеше да се нарекът мъж и жена, защото те не бяха такива макар,че живееха на брачни начала, което от своя страна в днешно време беше нещо напълно нормално и приемливо. Докато само до преди двадесет години на това щеше да се гледа като на престъпление и нещо напълно нередно и незаконно. Но както се казва всичко тече и всичко се променя, така се променят и хората и времето в което те живееха.

На жената не и досаждаха грижите които полагаше за стареца, защото го беше възприела като роднина, който си няма абсолютно никого и така или иначе все някой трябваше да се грижи за него. Това разбира се е много по-добре отколкото да бъде хвърлен човека в някой дом за стари хора където теза сгради дори и цветни, подредени и чисти много наподобяват на лагери от миналото с тази разлика, че живущите там са на свободен и лек режим обгрижвани от добросъвестни надзиратели с бели престилки.

Старецът не знаеше, че му остават само още няколко месеца живот , а и семейството при което беше отседнал също не знаеше това. Всъщност това знаеше само и единствено Бог в чиито ръце беше властта над всичко.

***

След като не му беше отворена вратата и мъжът не можа да осъществи мечтата си да закупи жилище на дъщеря си, и на бившата си жена, за да започнат всичко отначало-един напълно нов живот-той с мъка се спусна по стълбите сякаш беше забравил, че този вход има асансьор който все пак въпреки всичко случило се до преди минути можеше да бъде използван и да извози мъжът до партера. Човекът като че ли не искаше да си тръгва и бавното му слизане по стълбите все още му даваше дори и някаква малка частица надежда, че някой ще отвори проклетата врата и ще го извика по име, за да се върне.

А навън изведнъж се беше излял проливен дъжд който още плющеше по паважа и по улицата вече се виждаше как малката локва до преди малко се превръща в нещо по-голямо и още по-голямо напомнящо на река. Мъжът махна на едно такси в което шофьорът едва го забеляза, но спря въпреки пороя и след като вратата на таксито се затвори автомобилът изръмжа и с пълна газ отпраши нанякъде.

След половин час мъжът вече се намираше в бара на най-скъпият хотел на столицата обкръжен с много внимание и ласки от танциорките на нощната програма и поръчваше какво ли не-от най-скъпото шампанско до черният хайвер и невероятните мезета-специалитетът на заведението само за отбрани гости.

Какво се случи после до първите лъчи на Слънцето на най-почитаният гост на хотела не беше никак трудно да си представим след като на разположение той имаше нови и напълно неупотребявани до сега банкноти миришещи все още на нова хартия и печатарско мастило.

А на сутринта....а на сутринта да става каквото ще!

***

В залата беше много хладно, въпреки, че беше средата на лятото и навън горещината беше напълно непоносима. Естествено е на такива места всичко наоколо да внушава строгост на обстановката, смиреност и дълбоко уважение на посетителите към човека намиращ се в средата на залата, който беше поставен там и заслужаваше последна почит и прощаване с всички които са го уважавали и познавали-близки роднини, прятели и колеги. Наистина доста неловко се чувства човек в един такъв момент сякаш не знае нито точно как да се държи, нито точно какво да мисли, но със сигурност една единствена мисъл минава през главите на всички присъстващи: ,, Боже, това ще се случи някой ден и с мен!,,

И как да не изтръпне човек на такова място и на такова събитие.

А мъжът сякаш беше заспал тихо, и кротко и очакваше да бъде изпратен от всички до последният му единствен и вечен дом. Думите на служителката звучаха бавно, умерено, тъжно и строго тържествено, като че ли внимаваше да не направи някаква грешка при четенето на словото. Разбира се се говореха само хубави неща за човека , тези думи сякаш важаха за всички преминали от другата страна на живота, където е само светлина независимо от полът им, годините, общественото и материялното им положение и начинът им на живот. Тези думи можеха да се нарекът напълно универсални и сякаш нямаха нищо общо с греховете на починалият.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: linaviraassaamy
Категория: Тя и той
Прочетен: 1491995
Постинги: 693
Коментари: 514
Гласове: 608
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол