Постинг
16.12.2012 12:43 -
Пътят на млякото
Автор: linaviraassaamy
Категория: Тя и той
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.12.2012 13:35
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 16.12.2012 13:35
Тревата оцветена във всички всевъзможни нюанси на зеленият цвят привличаше с аромата си на свежо и ухаеше на всички цветя намерили уют в топлата и зелена постеля, и те разцъфнали с венчелистчетата си обагрени в меки многоцветни тонове привличаха всевъзможни насекоми. Едно стадо от тревопасни животни почивайки си се бяха сгушили едно в друго под дебелата сянка на високо вековно широколистно дърво, което не си знаеше годините. Овчарят млад човек с модерни слушалки на ушите си слушаше нашумялият хит на една песен толкова пъти колкото да му се замае главата от непрекъснато повтарящите се тонове на мелодията до толкова,че да я запомни почти наизуст, и се беше облегнал с гръб към ствола на дървото, и се опитваше по свой си начин да си почива. Животните-мъжки и женски екземпляри- се наслаждаваха на пладнуването си след едно обилно и доволно пасене на зелена тревица, която след няколко часа щеше да се превърне в бяло богато на мазнини и хранителни вещества мляко което щеше да нахрани най-малките от този вид животни които все още не можеха да се хранят самостоятелно и очакваха с нетърпение да допрат малки муцунки в топлата гръд на майките си, а живителната течност щеше да подпомогне на организъмът им да порасне още и още докато се превърнат в толкова големи животни, че сами да започнат да се хранят с трева през лятото и със сено през зимата.
***
Рано сутринта гюмовете бяха напълнени до горе и сега здрави мъжки ръце ги товареха на камиона, който щеше да отнесе млякото до млекопреработващият комбинат в големият град далеч от селото, което беше така да се каже родното място на този вкусен хранителен продукт.
***
В производственият процес след като беше отделено маслото от млякото по специална модерна технология, то претърпяваше още няколко преработки докато достигне до познатите ни на всички нас хранителни магазини които са снабдени с разноцветни опаковки на прясно и кисело мляко. А там на стелажите бяха подредени различни видове млека с различна масленост от 0% до 4,5%, а те имаха различни наименования в зависимост от завода който ги преработваше и пакетираше, а и вкусовите им качества бяха различни. Има млека които дори съхранявани в хладилник след вторият ден започваха да вкисват и да губят нормалният си вкус, а имаше и такива които можеха да престоят и месец без да изменят нито цвета си, нито вкуса си и изглеждаха като че ли току-що са купени от магазина -съвсем нови и пресни. Защо ли се учудваме, та нали живеем във времето на модерните технологии?!
***
Дебелата жена която работеше в кухнята на едно столично училище от дълги години и оставаше още малко до пенсия и тя прецени на пръв поглед, че млякото което беше получила току-що в картонени цветни кутии от снабдителя е твърде гъсто и маслено и тя реши да сипе малко друга течност, за да го разреди и след като го кръсти с вода по равни или не чак до там равни части го употреби и направи от него вкусен нишестен крем в какаов цвят, с аромат и с вкус, подобрено с много захар, а това мляко което остана недокоснато бе сипано прилежно в буркан с винтова капачка и бе занесено у дома и, за да му се порадват внучетата на готвачката.
***
Дебелият мъж който работеше в завода за млекопреработване прецени на пръв поглед, че млякото което беше получил от гюмовете и бе пропътувало дългият път от селото до големият град е твърде гъстои той реши да кръстоса вкусният продукт с малко вода и други подобрители /е, колко малко само той си знае тази рецепта/, за да направи повече сирене. Колкото повече толкова по-добре и за него и за всички нас /е, за нас малко съмнително, но кой от всички ни разбира от таквиз изпитани рецепти ?!/.
След това сиренето подправено със сол на вкус, до толкова,че да бъде напълно достатъчно, за да го съхрани до магазина в метални кутии и да пропътува до едно неопределено с точност в километри разстояние докато стигне до последната си спирка или до предпоследната. А поседната спирка е разбира се масата на потребителя, която е отрупана с ред много добре и умело подправени продукти с толкова ,,добри подобрители,, че обикновен и невещ човек в областта на хранителната промишленост не би направил кой знае каква особена вкусова разлика между един или друг наистина много добре ,,подобрен продукт,,.
***
В кухнята на болницата пристигна едно ,, подобрено,, сирене в точно или не съвсем точно определен грамаж за закуска на болните, потърсили помощ за разклатеното си здраве в едно или друго отделение. Жената разпределяща млечният продукт прецени,че той тежи доста и реши да го окастри малко оттук и оттам докато придобие малко по-малка форма от първоначалният си вид и го пусна нагоре по височината на болницата по служебният асансьор, който беше предназначен само и единствено за хранителни продукти.
Пристигнал в отделението независимо кое е то, този продукт ще претърпи още няколко метаморфози докато легне вече успокоен и необезпокояван от никого повече в бяла порцеланова чиния с неясни тук-там ръбове и пукнатини. Готвачката огледа млечният продукт отгоре и отдолу и прецени,че той е в повече от нужната порция на който и да е болен лежащ в което и да е отделение на тази или друга която и да е болница. И така окастрен отгоре и отдолу този продукт най-сетне се намери върху съмнително бялата чиния заемайки скромно място в сантиметри.
Когато болният застанал на шубера на офиса за хранене готов да получи нужният му продукт за закуска се изуми до припадък. В подадената му чиния спокойно си лежеше един млечен или не чак до там млечен, но ,,много подобрен продукт,, през който спокойно можеше да се прочете сутрешната преса и спокойно можеше да му стигне за единственият му зъб останал в устата му от напредналата му възраст.
***
Рано сутринта гюмовете бяха напълнени до горе и сега здрави мъжки ръце ги товареха на камиона, който щеше да отнесе млякото до млекопреработващият комбинат в големият град далеч от селото, което беше така да се каже родното място на този вкусен хранителен продукт.
***
В производственият процес след като беше отделено маслото от млякото по специална модерна технология, то претърпяваше още няколко преработки докато достигне до познатите ни на всички нас хранителни магазини които са снабдени с разноцветни опаковки на прясно и кисело мляко. А там на стелажите бяха подредени различни видове млека с различна масленост от 0% до 4,5%, а те имаха различни наименования в зависимост от завода който ги преработваше и пакетираше, а и вкусовите им качества бяха различни. Има млека които дори съхранявани в хладилник след вторият ден започваха да вкисват и да губят нормалният си вкус, а имаше и такива които можеха да престоят и месец без да изменят нито цвета си, нито вкуса си и изглеждаха като че ли току-що са купени от магазина -съвсем нови и пресни. Защо ли се учудваме, та нали живеем във времето на модерните технологии?!
***
Дебелата жена която работеше в кухнята на едно столично училище от дълги години и оставаше още малко до пенсия и тя прецени на пръв поглед, че млякото което беше получила току-що в картонени цветни кутии от снабдителя е твърде гъсто и маслено и тя реши да сипе малко друга течност, за да го разреди и след като го кръсти с вода по равни или не чак до там равни части го употреби и направи от него вкусен нишестен крем в какаов цвят, с аромат и с вкус, подобрено с много захар, а това мляко което остана недокоснато бе сипано прилежно в буркан с винтова капачка и бе занесено у дома и, за да му се порадват внучетата на готвачката.
***
Дебелият мъж който работеше в завода за млекопреработване прецени на пръв поглед, че млякото което беше получил от гюмовете и бе пропътувало дългият път от селото до големият град е твърде гъстои той реши да кръстоса вкусният продукт с малко вода и други подобрители /е, колко малко само той си знае тази рецепта/, за да направи повече сирене. Колкото повече толкова по-добре и за него и за всички нас /е, за нас малко съмнително, но кой от всички ни разбира от таквиз изпитани рецепти ?!/.
След това сиренето подправено със сол на вкус, до толкова,че да бъде напълно достатъчно, за да го съхрани до магазина в метални кутии и да пропътува до едно неопределено с точност в километри разстояние докато стигне до последната си спирка или до предпоследната. А поседната спирка е разбира се масата на потребителя, която е отрупана с ред много добре и умело подправени продукти с толкова ,,добри подобрители,, че обикновен и невещ човек в областта на хранителната промишленост не би направил кой знае каква особена вкусова разлика между един или друг наистина много добре ,,подобрен продукт,,.
***
В кухнята на болницата пристигна едно ,, подобрено,, сирене в точно или не съвсем точно определен грамаж за закуска на болните, потърсили помощ за разклатеното си здраве в едно или друго отделение. Жената разпределяща млечният продукт прецени,че той тежи доста и реши да го окастри малко оттук и оттам докато придобие малко по-малка форма от първоначалният си вид и го пусна нагоре по височината на болницата по служебният асансьор, който беше предназначен само и единствено за хранителни продукти.
Пристигнал в отделението независимо кое е то, този продукт ще претърпи още няколко метаморфози докато легне вече успокоен и необезпокояван от никого повече в бяла порцеланова чиния с неясни тук-там ръбове и пукнатини. Готвачката огледа млечният продукт отгоре и отдолу и прецени,че той е в повече от нужната порция на който и да е болен лежащ в което и да е отделение на тази или друга която и да е болница. И така окастрен отгоре и отдолу този продукт най-сетне се намери върху съмнително бялата чиния заемайки скромно място в сантиметри.
Когато болният застанал на шубера на офиса за хранене готов да получи нужният му продукт за закуска се изуми до припадък. В подадената му чиния спокойно си лежеше един млечен или не чак до там млечен, но ,,много подобрен продукт,, през който спокойно можеше да се прочете сутрешната преса и спокойно можеше да му стигне за единственият му зъб останал в устата му от напредналата му възраст.
Вълнообразно
Няма коментари
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. deathmetalverses
12. getmans1
13. samvoin
14. stela50
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. deathmetalverses
12. getmans1
13. samvoin
14. stela50
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
За този блог
Гласове: 608
Блогрол